Духовний ріст та зрілість церкви

Духовний ріст – це пізнання істини, помножене на практику. Скільки б істин не пізнала людина, без практики це буде множенням на нуль. Це схоже на сказане у книзі пророка Даниїла про царя, де говориться: ти був зважений і визнаний надто легким. Пізнаних істин та тих, що були застосовані практично, повинно бути у рівній мірі. Проаналізуйте своє життя, в якому стані знаходитеся ви, ваша сім’я, зростаєте чи ні, і якщо ні, то чому.

Християни сьогодні часто говорять: я відчуваю, що… Почуття – це оманлива річ. Ми не повинні ними керуватися. Треба керуватися Словом. Тоді ми будемо зрілими.

Ще одна проблема сьогоднішнього дня: люди перестають думати. Питаєш у людини: про що ти думаєш, що плануєш, як бачиш? Тиша. Людям важко включати мислення та аналіз в той час як Бог хоче працювати з нашим розумом. Коли люди не хотіли мати в голові Бога, Він віддав їх переверненому розуму. Щоб такого не сталося з нами, треба просити Бога перезапустити наш розум, обновити його у розум Христа, тоді ми не будемо мислити по-плотському. Мислення розумом Христа є мірою найвищого інтелекту.  

(1 Пет. 1:13-25) Як нам зростати духовно? Через що нас хоче зрощувати Бог?

  1. Розум. Ми маємо «підперезати свій розум», тобто весь час аналізувати себе, тримати мислення у Христі, бути зосередженими на Богові, думати, куди йдемо, що робимо, як чинимо, дивитися вперед, на майбутнє. Інколи ми не розуміємо, чому в житті відбувається щось не так. Це трапляється, коли ми не зосереджені на Богові, живемо по інерції, не обдумуємо та не контролюємо себе, тобто коли немає самодисципліни. Якщо ти чиниш так само, як чинив колись, будучи невіруючим, ти – неслухняна дитина. Так не можна, не повертайтеся назад до своїх вад, які були у вашому невіданні. Сьогодні Ісус говорить вам: будьте святими, як Я Святий. Тож будьте такими, відкладіть колишній спосіб життя, змініться у Богові як люди, що пізнали істину!  
  2. Характер внутрішньої людини. Вчіться виховувати свій внутрішній характер. Прийміть рішення не робити вчинків, які не личать християнину. В ім’я Ісуса Христа обіцяйте не робити такого і просіть цим іменем. Це є святість і чистота серця. Ми повинні проживати життя на землі зі страхом Божим, тому що Бог – нелицемірний суддя, Який судитиме усіх по їх ділам. Страх Божий означає боятися Бога, поважати Його, ставитися до речей по-біблійному. Ми викуплені дорогою ціною від суєтного і пустого життя, тому наше мислення повинно відрізнятися від мирського. Якщо ви зрозуміли ціну викуплення, то будете жити плідно, тоді буде практика. Бог заплатив за нас ціну, тепер наша черга себе розвивати. Це важче, ніж розвивати когось або церкву взагалі. Себе змінювати завжди важко, але дуже важливо і потрібно.  
  3. Практика спілкування з людьми. Ми повинні навчитися нелицемірно любити одне одного від чистого серця. Наше життя, як цвіт, а Слово Боже вічне, тому це коротке життя треба використати так, щоб потім було не соромно дивитися одне одному у вічі, а потім у вічності - в очі Ісуса. Духовний ріст – це також практичне життя у церкві з людьми.

Нехай Бог благословить нас як церкву зростати духовно і внутрішньо розвиватися!

(проповідь Олега Бешти)