Проповіді

Благословення дітей

Перед початком нового навчального року в церкві "Воскресіння" була проведена молитва над дітьми, які в цьому році вперше ідуть до школи. Пастор церкви Олег Бешта дав деякі настанови як для діток, так і для їхніх батьків.

 (Матв. 19:13-15, Марка 10:13-16, Луки 18:15-17) Відразу в трьох Євангеліях описаний епізод, коли учні не допускали до Христа дітей, яких привели батьки, щоб Він поклав на них руки та благословив. У відповідь на це Ісус обурився і сказав пустити дітей приходити до Нього, бо їхнє є Царство Боже. Він закликав усіх бути схожими на дітей у їх щирості та простоті та не заважати, тим більше не забороняти їм приходити до Нього.

(1 Івана 2:12-14) Якщо наші діти ідуть не у тому напрямку, уважно подивіться, чи вони мають кого наслідувати. Старий і Новий заповіти повні прикладів того, як наслідування праведної поведінки та характеру батьків або наставників формувало в майбутньому сильних лідерів. Це Мойсей та Ісус Навин, апостол Павло та Тимофій та інші.

Свято Трійці – це день народження церкви

(Івана 16:7, 13-14, Дії 1:4-8) Христос відкрив учням обітницю про те, що після того, як Він піде до Отця, до них прийде від Бога Святий Дух – Утішитель. Ісус доручив учням нікуди не відлучатися з Єрусалиму і чекати обіцяного від Господа. На 50-й день після Його воскресіння на віруючих в Христа за Божою обітницею зійшов Святий Дух, і утворилася першоапостольська церква. Тому, незважаючи на те, що пройшло багато років, в цей день варто розмірковувати та говорити про церкву.    

Пізнати силу воскресіння Христа може лише той, хто сам пережив воскресіння у Ньому. Бог повністю змінює спосіб життя. Те, що було важливим раніше, відходить на задній план. Ми стаємо новим творінням у Христі. Ми куплені дорогою ціною. Ми – діти Божі, і немає вищого за це привілею.

Наша Пасха, Христос, за нас у жертву принесений

(1 Кор. 5:7) За часів Старого Заповіту це свято відзначалося на честь виходу ізраїльтян з єгипетського полону. Саме ця пасха вважається прообразом пасхи, яку ми святкуємо зараз. В Писанні вжите слово "песах" – пасха. Це дієслово означає "оминути". Книга Вихід розповідає нам, що фараон не хотів відпускати ізраїльський народ, тому на Єгипет впало десять кар, і остання кара – смерть усього первородного. Господь попередив Мойсея, коли саме настане та особлива ніч, і що потрібно зробити, щоб губитель пройшов мимо них. Ізраїльтяни повинні були заколоти однорічне ягня чоловічої статі, без вади, спекти його на вогні та з'їсти повністю, не переломивши кісток, з опрісниками і гіркими травами в сімейному колі протягом пасхальної ночі. Потім кров`ю цього ягняти мастили одвірки. І коли ангел смерті йшов через Єгипет, то обминув ті будинки. З тих пір на згадку про ті події потрібно було щороку здійснювати заколення агнця. Пасхальне ягня в юдеїв стало прообразом Христа в Новому Заповіті, тому Ісуса називають ще Агнцем Божим, Агнцем Пасхальним, Пасхою.

Бути великим на землі чи в Небесному Царстві?

(Матв. 18:1-35) На час описуваних у Євангелії від Матвія подій учні ще не розуміли до кінця суті того, що відбувалося. Реально їх турбувало лише питання про те, хто буде головним у майбутньому Небесному Царстві, яке вони уявляли скоріше все-таки на землі. Мати Якова та Івана навіть підходила до Ісуса з проханням, щоб її сини сіли там у Христа по праву і ліву руку. Ісус відповів їй, що вона сама не знає, про що просить. Адже Він говорив про Свою майбутню смерть і страждання, і незабаром справа і зліва від Нього будуть розп'яті розбійники…   

Христос говорив, що для того, щоб увійти в Небесне Царство, треба не звеличитися, а зменшитися. Це означає, що які б заслуги не отримала людина за земного життя, ні в церкві, ні в Царстві це вже нікого не вразить. У Христі всі люди стають братами та сестрами, а звеличувати потрібно лише одного Господа. У Христі великий той, хто служить малому. Смирення більших – це служіння меншим.

Від чого ми можемо слабнути?

(Євр. 12:12-17) Від чого ми можемо слабнути у своєму християнському житті? Давайте разом роздивимося основні причини:

  1. (Числа 11:4-6) Ми забуваємо, ким були. Ізраїльський народ швидко забув жахи єгипетського полону, і пам'ятав лише смачну їжу, яку їв у Єгипті. Згадаймо життя ізраїльтян і те, як вони страждали у рабстві. Бог, зглянувшись, послав до них Мойсея, який повинен був вивести людей з полону, проте ще на початку шляху народ почав ремствувати і нарікати... Якщо брати наш сьогоднішній день, то якби не Христос, багатьох би взагалі не було у цьому залі. Незважаючи на це, ми схильні забувати, як погано було без Бога, а пам'ятаємо так звані "кращі моменти" з гріховного життя. Так, лукавий завжди нагадає більш-менш позитивні моменти, він ніколи не нагадає жаху та знущань гріха. А Бог завжди нагадує, ким ми були, і що зробив для нас Христос.  Дивлячись на сумний приклад життя Ізраїлю, треба пам'ятати, що Бог дає силу в будь-яких обставинах, аби ми тільки не нарікали, а зверталися до Нього.

Божий стандарт відносин між чоловіком та жінкою

Сьогодні світ пропонує нам масу похотей та брехливих стандартів про природу статевих відносин. Інші країни ці ідеї заполонили вже давно, тепер це доходить і до нас. Люди в світі дедалі більше перестають будь чого стидатися. Тому церква, як ніколи раніше, повинна говорити людям про те, як дивиться на ці питання Бог. Господь закликає нас не жити так, як пропонує світ. Якщо ми будемо дотримуватися Його стандартів, то будемо мати в житті благословення.

(Бут. 1:27-28, 2:21-24) Бог створив нас різностатевими та встановив для нас певні норми: один чоловік + одна жінка. Бог дозволяє інтимні стосунки тільки у шлюбі, а все, що поза цим, Він називає блудом та гріхом. В давні часи чистота взагалі була на рівні життя та смерті. Проте сьогодні у світі осміюється цнотливість. Всім це нібито смішно та принизливо, потрібен так званий "досвід". В той же час мало хто хоче для себе досвідчену жінку або чоловіка…

Ісус – цілитель

(Марка 5:25-34) Давайте сьогодні поговоримо про одну з історій зцілення, викладену на сторінках Євангелія від Марка. Одна жінка на протязі довгих 12 років страждала кровотечою. Вона витратила все, що мала, на лікування, проте нічого не допомогло. В тогочасному суспільстві її хвороба вважалася нечистою, такій людині взагалі було важко спілкуватися з іншими та перебувати у товаристві. Коли та жінка дізналася про Ісуса Христа, то вирішила, що саме Він зможе їй допомогти. Вона відчула, що Христос здатний її врятувати, відшукала Його, і, скориставшись моментом, доторкнулася у натовпі до Його одежі. Кровотеча враз припинилася і вона зрозуміла, що тепер здорова…

Христос відчув силу, яка з Нього вийшла, і почав шукати у юрмі ту, хто це зробив, щоб поговорити та утвердити її віру. Жінка впала перед Ним на коліна, і все розповіла. Христос хотів укріпити та підбадьорити її, щоб вона точно знала, завдяки чому відбулося чудо зцілення. "Дочко, іди з миром, і будь здоровою від хвороби своєї" – які чудові слова вона почула!

Святкування Різдва

7 січня церква "Воскресіння" перебувала у особливо піднесеному настрої, адже в цей день святкувала народження Свого Господа та Спасителя Ісуса Христа. В такий день завжди є над чим замислитися, що проаналізувати та у чому обновитися перед Богом. Церква в єдності славила Свого Творця, прославляла Його у псалмах, віршах, молитвах та однодушно роздумувала над Божим Словом.  

Радість Різдва

(Ісая 7:14) В перекладі з івриту ім'я Еммануїл означало "з нами Бог". Вже в ті далекі часи Бог почав відкривати через пророка Ісаю, що Він прийде на землю, і з тих пір завжди перебуватиме поряд з нами.

Коли Христос починав служіння, серед ізраїльського народу було багато хворих, лунатиків, біснуватих. Це було одним із наслідків Божого мовчання на протязі 400 років. Господь замовк, як і обіцяв, після останнього пророцтва Малахії, коли священики перестали виконувати свої функції, і мовчав аж до приходу Ісуса Христа. З тих пір Бог заговорив до людей у Сині. Зараз в Україні відбувається приблизно те саме. Священики ведуть народ лише до свят та обрядів замість поклоніння живому Богові в дусі та істині. Суть народження Христа – обновити це поклоніння. Бог не живе в храмах, Він хоче жити в людських серцях. Сам Ісус хоче народитися у кожному серці, тоді ім’я Еммануїл набере особливого змісту в нашому житті.

Давайте більш детально розглянемо деякі уривки Писання, які допоможуть нам глибше усвідомити суть Христового Різдва:

Важливість виконання Божої волі

(Івана 12:47-48, Матв. 7:21-29) Христос сказав, що прийшов не судити світ, а спасти, але в останній день нас буде судити Його Слово. Сьогодні кожний з нас чимось себе виправдовує перед Богом, але чим ми оправдаємося, коли прийде останній день? А він неминуче настане для кожного з нас...

(Дії 17:30) Хто тоді виявиться достойним Божого Царства? Той, хто виконує волю Батька. Не просто слухає, а виконує. Волею Небесного Батька для людського життя є насамперед покаяння та подальше освячення. На жаль, багатьом людям виявляється нелегко це здійснити. Їм заважає розум, їх стримує страх, їм здається, що вони не зможуть покаятися перед Богом і почати будувати з Ним відносини без якогось глибинного розуміння. Проте якраз у цьому випадку необхідно робити крок віри. Зроби цей крок, виконай Божу волю, навіть не розуміючи, і тобі ніколи не доведеться жалкувати про це!

Що потрібно пам'ятати, коли звершуєш служіння Богові

(Вих. 4:24-26) Ці вірші четвертого розділу книги Виходу є дуже важливими. Бог дав Авраму завіт, знаком якого було обрізання. Бог сказав, що кожний, хто не буде обрізаним у восьмий день, буде знищений. Мойсей знав, що обрізати дитину в пустелі на шляху небезпечно для її здоров'я, а восьмий день життя Мойсеєвого сина наступив саме в дорозі, тому дитя не було відразу обрізане. Мойсей не хотів нічого поганого, проте завіт не був виконаний. Якщо Бог сказав – на восьмий день, значить, так і мало бути, тому Бог вирішив умертвити Мойсея. Якби Мойсеєва жінка Сепфора миттєво не зробила синові обрізання, Мойсей був би мертвим. Їм таки довелося дотриматися завіту, зробити обрізання в потрібний день, і дитина не захворіла. Бог вірний, Він не дає пропасти тим, хто прагне Його. На момент тих подій Мойсей ішов на дуже важливу місію – звільнення людей від рабства. Чому Бог в такий значущий момент захотів його убити? Справа в тому, що завіт для Бога важливіший за все, навіть за саму місію. Що це означає сьогодні для нас?

Сторінки