Життя в благодаті Божій

У світі вираз "жити по благодаті" означає жити добре, не докладаючи до цього особливих зусиль. Ми, як церква Христа, повинні правильно розуміти поняття благодаті та бути здатними пояснити його іншим.

Що таке благодать для кожного з нас особисто? Часто у цій темі є багато помилок та оман. Дехто вважає, що на землі можна жити, як захочеться, не прагнути перемін до кращого, страждати із-за власних помилок, повторювати їх до нескінченості, зате десь там, на небесах, колись почнеться благодать. Ні, благодать починається тут і зараз, з Самого Христа. Не пізнавши Ісуса, не пізнаєш благодаті. Благодать – не якесь абстрактне поняття, це Сам Христос, Який велить нам:

  1. (Дії 17:30-31) Покаятися і визнати свою гріховність. Визнайте Христа Спасителем не на емоціях, а свідомо. Він є фундаментом благодаті. Ісус добре знав, що потрібно для того, щоб людина скуштувала благодать, тому явився на землю і пішов на хрест для того, щоб ми мали вічне життя. Після цього ми просто не маємо права жити тільки заради себе. Перше місце в житті повинен займати Христос. Якщо не познайомитися з Христом, не визнати перед Ним свій стан як грішної людини, благодать не буде діяти.
  2.  (Фил. 3:7-9) Відмовитися від себе. За свого земного життя Ісус подав учням приклад того, як зректися себе і жити для служіння іншим. Подальше життя учнів Христа говорить про те, що вони повністю наслідували цей приклад. Апостол Павло був небідною людиною, мав авторитет, повагу, високе положення у тогочасному суспільстві, проте все вважав за сміття ради пізнання Христа та відносин з Ним. Слова Ісуса "Візьми свій хрест і йди за Мною" не були для Павла пустим звуком. Він знав, що ці слова означають померти страшною смертю заради проповіді Євангелія. Якщо не відкинути себе, благодать не буде діяти.
  3. (Гал. 5:22-23) Дати Святому Духу змінювати нас зсередини. Плоди Духа – це любов, радість, мир, довготерпіння, добрість, милосердя, віра, лагідність, здержливість… Якщо благодать діє, ти маєш ці плоди. Благодать дає нову природу. Якщо ж людина грає роль, не маючи переміни характеру, це рано чи пізно стане помітним. В таких випадках людині краще вчасно визнати перед Богом, ким вона є, і Бог допоможе. Якщо ми будемо хотіти, Він навчить нас всьому. Для цього треба лише смирити себе і прибрати своє "я". Бог Духом Святим трудиться всередині наших сердець. Не заважайте Йому це робити. Якщо немає внутрішніх перемін характеру, благодать не буде діяти.   

В благодаті треба зростати. Вона трудиться, змінює, вчить кожного з нас. Тож допомагайте їй: просіть у Бога прощення за неправильні думки, вчинки, просіть навчити вас жити по благодаті у Його, а не вашому розумінні. Пам'ятайте, ким ви були без Христа і що Він для вас зробив. Нехай Господь благословить нас сміливо нести світові знамено Його благодаті!      

(проповідь Ігоря Яцишина)