Вірність – риса героїв

(2 Тим. 2:13, Рим. 3:3-4) Бог залишається вірним завжди, навіть тоді, коли невірні ми. Бути вірними Богові нам заважає гріховна природа. Незважаючи на це, приклад Христа та життєписи деяких людей, змальованих на сторінках Біблії, показують, що вірність є цілком досяжною для простої людини. 11-й розділ Послання до євреїв розповідає нам про біблійних героїв віри. Давайте разом їх розглянемо.  

Ной. (Бут. 6:8-22) Якби свого часу Ной проігнорував те, що сказав Бог, нас би сьогодні тут не було. Проте Ной послухався. Не розуміючи до кінця, що відбувається, він вірою зробив ковчег, точно дотримавшись усіх Божих вказівок. Коли Ной будував, над ним сміялися та знущалися, адже раніше люди ніколи в житті не бачили дощу. В таких умовах у Ноя могли опуститися руки, проте для нього Боже Слово поєднувалося тільки з думкою "так і амінь". В результаті Господь проявив милість, і людство врятувалося. Ной – приклад того, як, не задаючи Богу зайвих питань, спасти себе, свою сім'ю і майбутнє людства. Вірність Ноя – це повний послух Богові. Вірний той, хто слухається Бога.   

Аврам. (Бут. 12:1-4) Аврам жив у самому цивілізованому місті, де було все необхідне для життя у поняттях того часу. Проте в душі у нього була пустота. Він шукав наповнення, і Бог це бачив. Коли у вас на серці пусто, знайте, Бог показує, що Його не вистачає, що вам потрібен Той Єдиний, Хто здатний цю пустоту заповнити. Аврам почув Бога, і, підкоряючись Його голосу, пішов, не знаючи, куди йде. Він не знав, що на нього чекає, але знав одне, що все буде так, як пообіцяв Бог. В результаті Аврам отримав по слову Божому благословення і мав нащадків, як морського піску. В його сімені благословилися всі народи. Вірність Аврама полягала у його довірі. Вірний той, хто довіряє Богові.  

Йосип. (Бут. 39:1-9) Він потрапив до Єгипту, де поклонялися зовсім іншим богам. Від того, що Йосип там побачив, могла закрутитися голова, адже він був недосвідченим та молодим. Жінка його хазяїна хотіла з ним спати, і наполегливо про це просила, але Йосип відмовився, бо мав страх Божий. Пізніше Йосип досяг у Єгипті чималих висот, великого багатства, і знову нічого не захопило його. Він, як і раніше, покладався лише на Бога та Його думку. Йосип розумів, що Бог бачить його, де б він не знаходився, і проніс страх Божий через все своє життя. Якщо ми будемо так само боятися Бога на кожному місці, то залишимося вірними. Вірний той, хто боїться Бога.   

Мойсей. (Вихід 2:1-10) Мойсей був сином фараона. Він міг вирости і бути одним з найбагатших людей на землі. Проте він вибрав страждати з Божим народом, ніж мати тимчасове гріховне задоволення. Бог ніде не говорив, що віруючі не будуть мати проблем. Повне Євангеліє закінчується хрестом. Ісус кормив, зціляв, учив, а потім зібрав учнів і сказав, щоб ті, хто піде за Ним, брали свій хрест і йшли. Мойсей розумів ці речі. Він знав, що означає покладена місія. Він 40 років скитався по пустелі замість того, щоб жити при дворі фараона. Бог рятує нас не для того, щоб ми насолоджувалися життям. Він спас нас для того, щоб ми служили Йому. Мойсей це розумів, як ніхто інший. Вірний той, хто тримає Бога в пріоритеті.      

Йов. (Йов 1:20-22) "Бог дав і Бог взяв", "Нехай буде ім'я Господнє благословенно", "Невже тільки за хороше я буду дякувати Богові?" – ці слова говорив Йов, який залишився без всього, без майна, дітей, здоров'я. Незважаючи на обставини, він ні словом не згрішив проти Господа. Вірність має бути за будь-яких умов. Коли з нами трапляються важкі ситуації, ми не маємо права ремствувати і когось звинувачувати, тим більше Бога. Христос усе нам дав: спас нашу душу, подарував вічне життя, радість у серці, сім'ю, дітей. В Ньому є все. Якщо ж ми в ремствуванні та огуді, на чиїй ми стороні? Треба навчитися приймати все, як від Господа, і сподіватися тільки на Нього. Він вірний і Він воздасть, так як воздав Йову. Вірний той, хто надіється лише на Бога.   

Павло. (Фил. 3:4-14) Майбутній апостол Павло був фарисеєм, заможною, освіченою, релігійною людиною хорошого роду. Після особистої зустрічі з Ісусом його життя перевернулося. Павло зрозумів, що у порівнянні з Господом все на світі є звичайним сміттям, і вирішив присвятити себе на служіння Христу до кінця. Він пережив масу побоїв, ув'язнень, вигнань, проте хвалився своїми немощами і до останнього звершував Божу справу. Він показав на практиці, що означають слова Ісуса про те, що в дім Батька увійде лише добрий і вірний раб. Павло вчить нас служити Господу, змінюватися на краще, забувати заднє і простиратися вперед, прагнучи досягти Христа. Вірний той, хто служить Богові.

Блудний син. (Луки 15:11-24) В нашому житті бувають моменти програшів, невдач, помилок, падінь. Важливо те, чим такі ситуації закінчуються. Розказана Ісусом притча про блудного сина показує нам єдиний правильний вихід із важких обставин, спричинених втечею від Бога. Ось ключовий момент: він встав і пішов до Батька, а Той побіг йому назустріч… Ця історія розказана нам Самим Богом, Який відверто говорить, що завжди на нас чекає. Якщо ти спіткнувся, повернися до Отця. Бог ніколи ні на кому не поставив хреста. Він хоче, щоб ти повернувся до Нього. Він обійме, поцілує і просто скаже: іди і більше не гріши! Вірний той, хто усвідомив свої гріхи і повернувся до Небесного Отця.  

Нехай Бог благословить нас так само стати людьми, яким Він скаже колись: вірний і добрий раб, увійди в радість Пана Твого!     

(проповідь Ігоря Яцишина)