Великий Бог у нашому житті

(1 Сам. 1:1-28) Бог завжди близький до смиренних і упокорених серцем. Жінка Елкани Анна яскраво побачила Бога у своєму житті. Спочатку в ньому були великі труднощі і невирішені ситуації. Анна не могла мати дітей, крім того, по цій причині інші дружини Елкани насміхалися з неї. В цих обставинах Анна шукала відповіді і допомоги лише у Господа. Труднощі наближали, а не віддаляли її від Бога...

Які обставини переживаємо ми сьогодні? Як Він допускає ці пустелі в нашому житті? Проте згадайте, Христос вийшов з пустелі сповнений Духом! Так задумано Богом, щоб через важкі обставини ми зблизилися з Ним, щоб наша свідомість сфокусувалася лише на Ньому. Коли ми зміщуємо свій фокус з себе на Нього, наше життя змінюється.

Бог допоміг Анні, Він дав їй дітей, але вона не перестала славити і говорити про Нього. Анна далі говорила всім про Свого Бога чудес, Який їй чудно допоміг. Що означала для Анни Божа святість? В часи Суддів ніхто не шукав Бога, всі робили, що вважали за потрібне. Вона ж не грішила, не звинувачувала Бога у своїй проблемах, а йшла в храм молитися. Навіть коли священик несправедливо звинуватив її у тому, що вона нетвереза, то спокійно зреагувала, бо поважала Бога. Божа святість показує кожне серце, проявляє його і прагне наблизити нас до того, щоб воно стало схожим на серце Його Сина.

Як сьогодні освячуємося ми? Як боремося з гріхом? Бог сказав: будьте святими, бо Я Святий. А люди сьогодні не прагнуть освячуватися, бо зовсім не знають Божого характеру. В уривку прославлення Анною Бога сказано, що є 2 категорії людей: сильні (що сподіваються на свій лук, тобто власні сили) і ті, хто потребує Бога. Проте лук сильних ламається, ситі зголодніють, лише Господь завжди допоможе тим, хто усвідомлює потребу в Ньому. Бідні духом – це ті, хто постійно просить у Бога головного – бути поряд з Ним, хто розуміє, що без Бога він ніщо. Інколи Бог допускає пекло в житті, щоб привести людину до Себе. Інколи доводиться переживати страшні речі, щоб в кінці все одно прийти до Нього. Випробування – дар і благо, коли вони приводять до головного результату. Бог береже святих, тих, хто сподівається на Нього. Анна не сподівалася на себе, так само як Давид перед Голіафом, як Павло перед царями. В таких випадках діє Бог. Він зітре тих, хто противиться Йому, так говорить Слово. Прийде час, коли сила Божа буде явлена не тільки у прощенні гріхів, а й у Суді. Тому дуже хочеться не підпасти під Божий осуд. Щоб Бог був сильним у нашому житті, ми повинні мати силу змиритися і упокоритися перед Ним.

(проповідь Влада Бакаленко)