Шукайте Бога

(Луки 19:1-10) Ісус Христос прийшов до Єрихону, де жив начальник митників на ім’я Закхей. В перекладі це ім’я означало "достойний, чистий", проте в очах Ізраїлю Закхей явно не відповідав своєму імені, а був справжнім зрадником власного народу. Це було пов’язано з тим, що митники служили окупаційній владі Риму, збираючи податки зі своїх співвітчизників. Закхей був старшим над митниками, але вирізнявся серед них своїм прагненням знайти Бога. Він був невеличким на зріст, тому для того, щоб добре роздивитися Христа, йому довелося заздалегідь залізти на дерево, під яким Той мав проходити. Уявіть картину: сьогодні начальник податкової поліції сидить на дереві, щоб краще роздивитися проповідника! Положення у суспільстві не зупинило Закхея від пошуку Христа...

Сьогодні соціальний статус часто заважає людям шукати Бога. Коли думка про те, що скажуть люди, намагається вас зупинити, згадуйте про те, що рано чи пізно ви будете стояти перед Самим Христом і тоді вже ніяке положення вам не допоможе.

Матеріальне положення – наступна причина, яка заважає людям іти до Бога. Часто багатство та насолоди стають справжнім каменем спотикання, в той час як Біблія ясно говорить про те, що коли душа не покається перед Господом, то після смерті піде до пекла.

Повернемося до історії з Закхеєм. Ісус помітив його навіть на дереві, підійшов і сказав: Закхей, зійди швидше, бо Мені треба сьогодні бути у тебе в домі! Ісус бачить наше прагнення до Нього і знайде нас, де б ми не знаходилися! Як прекрасно, що Закхей зрозумів, що перед ним Месія – Єдиний, Хто може примирити його з Отцем! У нас відбувається війна з Богом, поки ми грішимо, і спасти нас може лише Христос, Який знає нас особисто. Люди почали ремствувати, що Ісус пішов до Закхея додому, але нас не повинні хвилювати подібні речі, якщо доведеться зіткнутися з чимось подібним. Значення має лише одне – відносини з Христом. Зустріч з Ним перевернула усе – життя Закхея змінилося раз і назавжди. Якщо раніше він грабував ізраїльський народ, то тепер хотів повернути все вчетверо. Таке повернення було ізраїльським законом, за яким вчетверо повертали ті, хто здійснив крадіжку. Очевидно, Закхей усвідомив, що несправедливо чинив, обираючи свій народ, і дуже хотів це виправити. Йому здавалося, що і цього замало, тому він сказав, що віддасть ще й половину маєтку. Так само сьогодні, якщо ми щось зрозуміли, то повинні змінити своє життя, і це має бути видно по плодам. Якщо Бог зараз торкається вашого серця – ідіть до Нього, бо завтрашній день – не наш день, а Божий, завтра може статися що завгодно. Не відкладайте пошук Бога, бо завтрашній день не в нашій владі, він взагалі може не наступити, тож доки є час, доки двері спасіння ще не закриті, ідіть, Ісус чекає на вас!!!     

(проповідь Ігоря Яцишина)