Що означає церква?

Буває, що ми маємо неправильне уявлення про церкву. Відкрийте інтернет, наберіть у пошуку слово "церква", натисніть картинки, і ви ніде не побачите фотографій людей, ви побачите одні будівлі. І це в той час, коли Біблія чітко говорить нам про те, що церква – це люди, а Бог живе не в рукотворних храмах, а в людських серцях Духом Святим. Це ще раз підтверджує той факт, що віра в Бога і християнська культура – різні речі. Справжня віра в Бога базується на відносинах з Ним.

(Матв. 16:13-28) Що ж таке церква? Давайте разом звернемося до Писання. Отже, церква – це:

  • (Еф. 2:13-22) Сам Христос, Який є її основою. Якщо запитати у людей, хто такий Ісус Христос, рідко почуєш визначену відповідь. Христос – це Той, в Чиїй руці знаходиться всесвіт. Це Той, Хто став Богом у плоті і прийняв хресну смерть заради того, щоб ми стали церквою. Церква починається з Христа. Своєю жертвою Він зробив все для того, щоб ми були спасенні, прощені та оправдані. Як сказав Ісая – це подвиг Його душі. І сьогодні Ісус чекає, щоб ми визнали свою гріховність і прийняли Його своїм особистим Спасителем.  
  • (Матв. 16:21-26) Вчення Христа. Учні розраховували отримати від Христа багато різних речей. Вони не чекали того, що мало статися, не могли подумати, що численні чудеса, свідками яких вони були, закінчаться розп'яттям. Основою вчення Христа була Його жертва. Він відкрив це учням, які після Його відходу до Отця утворили першоапостольську церкву, що почала свій шлях в Єрусалимі на основах цього вчення. Пройшло 17 років, і апостол Яків пише послання, з якого стає зрозумілим, що в церкві почалися проблеми, розділення, відступлення від Бога, збагачення замість жертви. Це сталося, бо люди перестали дотримуватися вчення Христа. Якби ми до кінця розуміли те, для чого приходив Христос, якби брали свій хрест, ми б не мали розділень. Якщо жертва Христа для нас не марна, в церкві буде єдність.
  • (Матв. 16:18-19) Влада Христа. Якщо ми є церквою, то маємо владу, але ця влада може проявлятися через нас тільки тоді, коли ми житимемо свято. Христос дав нам владу для перемоги над світом, гріхом, смертю, але якщо ми будемо загравати зі світом, то не зможемо боротися зі злом. Багато хто приймав свого часу Христа, але потім не мав далі сили, обростаючи світом. Ми зможемо користуватися своєю владою у Христі тільки якщо будемо стояти на Його основі.
  • (Еф. 5:25) Любов Христа. Хотілось би, щоб у слово "любов" ми вкладали той самий зміст, що й Ісус Христос. На сьогодні ми не розуміємо до кінця такої любові, а вона починається з Самого Христа. Як Він полюбив церкву, так і ви любіть. Любов – це рішення. Рішення любити всіх, коли вони ще є грішниками.        

Нехай Господь поблагословить нас бути церквою, яка основана на Самому Христі, перебуває у Його вченні, користується Його владою та має любов, яку мав Христос!

(проповідь Ігоря Яцишина)