Що означає бути зрілим?

(1 Кор. 3:1-5) В кожній церкві зустрічаються люди, які духовно не ростуть. За ними потрібен постійний нагляд, служителі не можуть залишити їх самих. Такі люди часто обурюються тим, що їм щось заборонено, дехто з них хвалиться, що вже багато років у церкві, а дехто навіть з гордістю заявляє: "Я – немовля". Так, немовлята у церкві – це проблема, адже духовний вік – це не роки, проведені у церкві, а вміння приймати правильні рішення, самостійність, щоб служителям не було соромно за твої вчинки та спосіб життя.
 
Що нам потрібно для росту? Церква намагається дати людині для зростання усе: садить, поливає, годує молоком. Прикро, коли людина кається, а плодів покаяння не видно. Люди не ростуть, тому що живуть по людським поняттям та звичаям. Якщо у церкві є духовні немовлята, то там є розділення, а церква призвана бути єдиною. Твоя дитячість стосується не лише тебе особисто, вона стосується всієї церкви. Залишити дитячість – це означає перестати ображатись, приховувати злість та негативні емоції. Ознака зрілості – це уміння сказати собі "ні". Навчись собі відмовляти, міняйся у тому, у чому потрібно подорослішати. Погано, коли людей у церкві об’єднують плотські речі, адже людей повинен об’єднувати Христос. Люди бояться зрілості, тому що вважають, що це накладе на них якісь обмеження, що доведеться відмовитись від багатьох речей і взяти на себе відповідальність за своє життя.
 
Як потрібно зростати? Якщо тобі заклали основу, то і будуй на ній. Дивись, як будуєш, на якій основі та з якого матеріалу. Є люди, які згідні з тим, що їх спас Христос, але будують вони по-своєму. Якщо людина будує своє життя у Христі, це проявиться зовнішньо, у її розмові, одежі і навпаки, якщо людина будує життя без Христа, це проявиться так само. Тож припиніть бути немовлятами, не робіть у церкві розколу, живіть не для себе, а для Бога, залишайте непотрібні речі, міняйтеся і зростайте.
 
(проповідь Олександра Ахмедова)