Піст і молитва

Піст – це не повеління, а наше бажання, наше особисте прагнення у духовному житті. Піст потрібен для того, щоб воювати за своє або чиєсь життя. Піст означає сказати Богові: я не хочу більше бути таким, зміни мене. Давид був сильним у Богові, міцним царем, який перемагав лева і ведмедя, Голіафа, проте він теж зійшов з правильного шляху, проводячи час бездіяльно. Ніхто інший, як лукавий, хоче розслабити нас бездіяльністю, ввести у блуд, спочатку у думках, потім на ділі. Соломон, будучи наймудрішою людиною того часу, теж розслабився. Він мав дуже багато, але спокусився грошима, жінками, а в кінці взагалі поклонився ідолам. Люди теж часто збирають, накопичують матеріальне, яке може зникнути за якихось обставин, а потім морально розбиваються, бо цінності та бажання були не тими. Наша мета як християн – рухатись вперед, не дивлячись на земне. Треба виростати, а піст і молитва допомагає у цьому, допомагає аналізувати своє життя.

(Лев. 16:31) Покора – це синонім поста. Господь установив для людей піст, це вічна постанова. Якщо ти не здатний постити – ти не здатний смирятися, тоді тебе буде смиряти Бог, бо Він сильний смирити тих, хто ходить гордо. Піст виражає наше розкаяння, болі, проблеми, розривання серця перед Богом. Призначення посту – смирення своєї душі, щоб бути почутим Богом та змінитися у Ньому. Це війна за себе і за ближніх. В яких ще випадках приступати до посту та молитви? Коли потрібно вступитися за людей, у тому числі за тих, хто бажає вам зла. Коли атакує плоть, щоб зруйнувати справи диявола. Під час посту не варто ходити понуро і спеціально демонструвати свій піст.

(Ісая 58:3-14) Ось піст, який вибирає Бог. Вирішіть питання зі своїми гріхами. Спитайте себе, де помилялися. Простіть самі себе та тих, хто вас образив, попросіть прощення у тих, кого образили ви. Служіть тим, хто в нужді. Тобі у вашу сім’ю прийде істина та зцілення. Вас ніхто не зможе ні в чому докорити, вас буде насичувати Сам Бог, Він поливатиме водою ваш сад, який буде приносити плід для інших. Руїни життя відновляться, відновиться сім’я. Це передасться на покоління. Якщо нам добре, то треба вчитися ще більше служити Богові, щоб передавати цю радість і спокій далі. Піст дуже потрібний у житті для укріплення, відновлення, плідності, щоб будь-яка справа наших рук мала благословення від Господа. На церкві лежить велика відповідальність – життя християн повинно відображати Христа. Нехай Бог благословить нас як церкву бути твердими і мужніми у цих питаннях, поститися і молитися за свою країну, церкву, народ, робити добрі справи та зростати у Христі!

(проповідь Олега Бешти)