Піст і молитва

Якщо людина ні разу не постилась, вона за великим рахунком не жила духовим життям. Піст і молитва нагадують нам через фізичні моменти, що ми залежні від Бога і те, ради чого ми це робимо. Перед початком свого служіння Ісус Христос постився 40 днів. Піст і молитва відновлюють тверезість розуму, людина починає тверезіше дивитися на речі. Плоть сьогодні нападає на кожного, в неї міцна хватка, але ми не повинні давати їй місце.  Духовні конфлікти і атаки вирішуються через піст і молитву до Бога. Піст особливо потрібен в моменти нашої духовної слабкості. Якщо ми хочемо щось змінити, якщо ми духовно безсилі, треба поститися. Піст і молитва – це атомна Божа сила.   

(2 Хр. 20:1-30) Царю Йосафату доповіли, що на нього йде величезне військо ворога.  Йосафат одразу звернувся до Господа та оголосив по всій країні піст. І вся країна стала перед Богом, всі іудеї зібралися просити допомоги у Господа. Вони перебували були у єдності від малого до великого. Сьогодні нам теж треба переживати за єдність у церкві. Не можна рвати тіло Христа на шматки. Наші діти – це теж частина Божого народу. Вони – майбутні християни. Бог дав дітей, щоб ми їх виховали, навчили страху Божого і передали їм естафету. Цар Йосафат вийшов до людей і закликав їх до смирення перед Богом. Він кликав до Бога, визнаючи своє безсилля перед Ним, прямо говорив, що не знає, що робити. На зібранні на деяких людей зійшов Дух Господній. Серед народу були пророки, через яких Бог дав відповідь. Сказав бути з Ним, довіряти і розраховувати тільки на Нього. Бог відповів і утішив, що врятує народ, закликав не боятися, а повірити Йому. (Іс. 30:7) В книзі пророка Ісаї є прекрасний вірш, в якому виражена та сама ідея: наша сила – сидіти спокійно, чекаючи допомоги від Господа. Часто ми не можемо послухати слів Бога, пророка, намагаємося щось зробити самі. Ні, треба змиритися і робити те, що каже Бог. Повернемося до історії з царем Йосафатом: потім народ голосним голосом почав славити Бога. Слухати і славити Бога можуть тільки ті, хто смиряється перед Ним, приймають Його волю. Йосафат виступив зі своїм народом, славлячи Бога, нагадуючи їм про те, щоб вірили Божим Словам. Тоді Господь збудив спір між амонитянами і моавитянами, в результаті якого їхні війська перебили одне одного. Все їхнє майно залишилося лежати у полі. Бог благословив Іудею за послух і смирення навіть матеріально.

Піст і молитва – це смирення душі і плоті. Треба мати постійність по відношенню до потрібних речей, триматися молитви, поста, Божого Слова. Ворог не дрімає. Бог інколи робить в нашому житті так, що коли довго тихо, може бути буря. Ми повинні бути готовими до бур, стояти в проломі в пості та молитві, маючи тверду віру і обновляючись у ній.         

Хочеться закликати церкву до тижневого посту та молитви за потреби нашої країни, міста та церкви!  

(проповідь Олега Бешти)