Пасха наша – Христос, за нас у жертву принесений

16 квітня церква Євангельських християн-баптистів "Воскресіння" м. Рівне зібралася на святкове богослужіння на честь найважливішого для кожного християнина свята – Пасхи. Всі присутні однодушно раділи Господньому воскресінню, вітаючи одне одного словами: "Христос воскрес!" В такий день особливо відчувається радість за те, що ми живі, здорові та спасенні, пісні хвали звучать особливо щиро та проникливо, дитячі виступи недільної школи зворушують до глибини, проповіді сягають самих тонких струн серця, а все навкруг проникнуте відчуттям подяки за жертву нашого Спасителя.

Пастор церкви Олег Бешта, бажаючи розкрити перед присутніми істинний зміст цього прекрасного свята, сказав гарне слово про те, що таке Пасха, як її правильно розуміти та святкувати.

Що таке для нас Пасха?

Колись Йосип рятував у Єгипті своїх братів від голоду, знаючи, що у свій час вони хотіли його убити. Пройшли роки, Йосип помер, а єврейський народ продовжував жити в Єгипті. Серед них повстав великий пророк Мойсей, якому Бог доручив вивести цей народ із рабства. Доки фараон не відпустив ізраїльтян, Єгипет спіткало 10 страшних кар, серед яких найжахливішою була остання. В ту ніч по країні мав пройти ангел-губитель, умертвляючи всіх перворідних. Тоді Бог вперше наказав Своєму народові звершити Пасху (слово "песах" з івриту означає "пройти мимо") – заколоти ягня, зажарити та з'їсти його м'ясо, а кров'ю позначити дверні косяки, щоб губитель пройшов повз. До фараона дійшло, що відбувається, тільки тоді, коли помер його первісток, а в усіх інших домах також загинуло все перворідне, від людини до тварини. Родини ж євреїв залишилися спасенними та неушкодженими завдяки тому, що послухалися Бога, здійснивши Пасху. Скільки кар повинно спіткати нас, доки до нас щось дійде? Щоб траплялося менше лиха, кожен, хто зрозумів суть Пасхи, повинен говорити про неї людям, пояснюючи її суть.

(Івана 1:29) У новому заповіті жертвою за нас став Агнець Божий – Ісус Христос.  

Давайте разом згадаємо хронологію подій, які відбувалися протягом останнього тижня земного життя Ісуса. В неділю відбувся тріумфальний в'їзд Христа в Єрусалим, коли весь народ вітав Його появу криками "Осанна!". В понеділок Ісус ввійшов у храм, розігнавши тих, що там торгували. У вівторок Він мав дискусію з народом, востаннє говорячи їм слова великої істини. В середу Юда заключив з первосвящениками договір про видачу Ісуса. У четвер, який ми нині звемо Страсним, Христос бачив наскрізь серце кожного учня, знав, що договір Юди вже укладено, що Петро до ранку зречеться Його тричі, але служив їм, мив ноги та говорив до них останні настанови. Четвер був днем рішення Ісуса Христа здійснити Батькову волю до кінця. У п'ятницю була Голгофа – страшний день страждання та мученицької смерті Божого Сина на хресті…

В суботу Бог мовчав, проте неділя стала днем, який перевернув хід історії людства – Днем воскресіння нашого Спасителя!!!  

Що це означає сьогодні для нас? Як повинні жити люди, які увірували в Христа та прийняли Його жертву? Їм потрібно:

  1. (Вих. 9:12, Івана 8:46-47) Слухатися Бога. Ми повинні бути слухняними впродовж усього свого життя. Мойсей був слухняним, тому Бог вів його і являвся через його життя. Богу не потрібні люди, які гарно говорять, Йому потрібні люди з сильним характером, які слухають Його. Народ пішов за Мойсеєм, але повірили йому лише частково, тому дійшли до обіцяної землі тільки за 40 років, а могли дійти за 40 днів. Фараон взагалі нічого не слухав і отримав поразку в царстві та сім’ї, втративши найцінніше. Якщо ми не будемо слухатися, з нами станеться те саме. Саме послух визначає, від Бога ми чи ні. Не форма, не обряди, не наші твердження, лише виконання Божої волі. Пасха є повним послухом Ісусу Христу. Без послуху не буде життя.  
  2. (Вих. 12:3-12, Івана 3:36) Довіряти Писанню. Пасха – це довіра кожному Божому Слову та точне Його виконання. У старому заповіті єврейський народ врятувався завдяки тому, що  точно виконав Божий наказ. Ісус колись сказав: коли знову прийду, чи знайду Я віру на землі? Реальне запитання. Маса людей сьогодні стверджує, що вірить у Бога "в душі". Таких людей хочеться запитати, чому вони не спробують "в душі" заробляти гроші чи їсти? Реально вірити у Бога означає інший спосіб життя. Встав: "Дякую, Боже, що живий". Захворів, і найперше до Бога. Довіра значить також: "Вибач, Боже, що не довіряв Тобі раніше". Бог хоче від нас повної довіри завжди: не тоді, коли ми в проблемі і намагаємося спастися, а й тоді, коли у нас все добре. Ісус говорив, що віруючий у Божого Сина побачить вічне життя, а невіруючий – ніколи. Без віри не буде спасіння.
  3. (1 Пет. 1:18-19, Івана 12:48) Прийняти замісну жертву Ісуса Христа. У старому заповіті сказано, що їсти пасхальне ягня треба було повністю, не залишаючи від нього нічого. Так само ми маємо приймати сьогодні християнство – повністю. Не тільки радісну його частину, а все, всі Божі умови. Сьогодні, у новозавітні часи, пасхальним ягням є Син Бога Живого – Ісус Христос. Це Агнець, Який узяв на Себе гріх світу, твої і мої гріхи. Питання: чи приймаю я сьогодні цю жертву в своє життя і як? Без повного прийняття жертви Христа не уникнути Божого суду.     
  4. (Рим. 7:15, Івана 8:32-36) Звільнятися від гріхів та пороків. Чому люди не можуть звільнитися від гріха самостійно? Бо добровільно стають рабами світу та диявола, і потім уже не можуть звільнитися від свого хазяїна. Для того, щоб робити добро, людям потрібні зусилля, а зло саме йде до голови. Христос прийшов на землю, розповідав про це людям і пропонував вихід. Він говорив, що тільки Божий Син може звільнити нас так, щоб ми стали істинно вільними, покаялися перед Богом, примирилися з людьми, виправили характер, залишили старе життя, і стали жити новим у чистоті та істині. Пасха для нас – це визволення від рабства гріха. Без Христа не буде свободи.                                                  
  5. (Вих. 10:25, Рим. 12:1) Служити Ісусу Христу. Мойсей послужив Богові, виконавши все до кінця. Він робив це заради людей, навіть знаючи, що самому не судилося побачити обіцяної землі. Пасха для нас – це служіння Богові та людям з використанням своїх талантів, дарів, майна та можливостей, якими нас наділив знову ж таки Бог. В служінні проявляється наша християнська особистість. Без служіння не буде вдячності та взаємодії з Господом.  

Отже, Пасха – це послух Богові, довіра Його Слову кожного дня, прийняття жертви Ісуса Христа, звільнення від гріхів і пороків та переміна життя, служіння Господу і людям тим, що маєш. Нехай Бог благословить усіх нас по-справжньому святкувати це величне свято у Дусі та істині!    

Вітаємо вас зі Світлим Святом Христового воскресіння! Христос воскрес! Славімо Його!