Образа в серці – гіркота в житті

Образа – це справа плоті. Вона тягне за собою гіркі корені, роблячи нас духовними каліками у християнстві. Тому Ісус говорить нам про важливість прощення, щоб ми ніколи не приховували в собі образ, а вчилися прощати. Ось деякі біблійні приклади образи, які призвели до дуже сумних наслідків.

(Бут. 4:5) Образа в церкві. Каїн сильно засмутився, коли його брат Авель приніс для Бога жертву кращу, ніж приніс він. Так буває сьогодні і в церкві. Через ревнощі та суперництво люди викреслюють одне одного з життя та спілкування, а потім каються, шкодуючи про втрачений час.

(Бут. 16:5) Образа в сім'ї. В сім'ї виявляється, що кожний неідеальний. Сара образилась на Авраама, бо не мала від нього дітей, не мала також терпіння дочекатися обіцяної Господом дитини, тому пішла на неправильні вчинки і схилила до них Авраама. Ображені люди – це страшні люди. Такі моменти руйнують сім'ї.

(Рут 1:20-21, Йона 4:1-9) Образа на Бога. Ноемінь образилась на Бога, бо в її житті все було втрачене. Йона образився на Бога, бо Той спас народ, який Йона не хотів спасати. Бог вчинив не так, як вони хотіли. Так буває: коли ми приймаємо в житті неправильні рішення, то отримуємо від Бога сумні наслідки, а потім ще й ображаємося на Нього.

(1 Сам. 18:8) Образа на кращого. Це стан, коли нами керує заздрість. Зло легко оволодіває такими людьми. Цар Саул сильно розгнівався, бо Давид був кращим та успішнішим за нього.

(Луки 11:45) Образа на правду. Книжники і фарисеї ображалися на Ісуса Христа, Який говорив їм в очі правду про їхнє життя і мотиви.

(Луки 15:28) Образа на батьків. Син образився на батька за те, що той простив і гарно зустрів блудного брата. Треба вміти радіти за тих, хто повернувся, і кого Бог хоче благословити.

(Дії 15:37-40) Образа в служінні. Буває, що в команді служителів трапляються непорозуміння. Але тих, у кого є ціль, треба слухати. Вони можуть бути різкими, але роблять правильні речі для Бога. Послух вирішує питання нашої внутрішньої гіркоти. Слухайте старших, і ви швидше розберетеся зі своїми образами.  

(Луки 17:1-6) Прощайте, щоб у вашому житті не проріс гіркий корінь, інакше можна прожити в гіркоті все своє життя. Отруєні люди також травлять оточуючих. Ісус говорив, що спокуси не можуть не прийти, але горе тому, через кого вони приходять. Якщо добре проаналізувати, то насправді тільки Богу є за що на нас ображатися. Як мінімум за те, що ми не прощаємо інших в той час, як Він простив нас.

Щоб зцілитися від образ, ми повинні мати віру. Ісус сказав, що коли ми матимемо віру хоча б як гірчичне зерно, то скажемо горі образи: вирвися і посадися в море. І вона піде. Віра – це довіра Богові, контроль над власним внутрішнім станом, емоціями, володіння своєю душею та плоттю. Нехай Бог благословить нас жити без образ, щоб в простоті і радості служити Йому!

(проповідь Олега Бешти)