Люди високого духу

Хто така людина високого духу? Прочитавши у Старому заповіті книгу Даниїла, стає зрозумілим, що пророк Даниїл є яскравим біблійним прикладом такої людини. Люди високого духу не прогинаються під світ, бажають зберегти свою чистоту і святість перед Богом.

(Дан. 1:8) Людина високого духу – це людина рішення. Потрапивши до полону, Даниїл поклав у своєму серці не осквернятися. Він тоді ще не вмів толкувати сни, був простим хлопцем, якого забрали з рідного дому, але він був твердим у своїх рішеннях. Нам часто буває потрібно вчитися приймати рішення і жити по ним. Ми по прикладу Даниїла повинні уміти показати, що твердо стоїмо у заповідях Царства Божого. Бог благословляє рішення, коли ми хочемо іти за Ним.

(Кол. 4:2) Людина високого духу – це людина молитви перед Богом. За вірність Бог підняв Даниїла, підвищивши його у Вавилоні. Господь дарував Даниїлу прихильність начальника євнухів та усіх царів, за яких він жив. Як начальник, Даниїл мав масу справ і турбот, але завжди знаходив час для спілкування з Богом. Молитва була для нього способом життя. Робота диявола полягає у тому, щоб відволікти людину, не дати їй можливості наближатися до Бога. Буває, Святий Дух закликає нас до молитви, але ми не знаходимо на це часу. Хіба Бог буде тоді відкриватися нам?  

(Ісая 66:2) Людина високого духу – це людина, яка вміє чути і слухатися Бога, цінує Його Слово. Даниїл поклав у своєму серці вивчати Писання. Богу приємно мати справу з такими людьми. Господь цінує людей, які хочуть знати, що Він для них приготував. Буває, ми нібито хочемо слухати Бога, але нічого для цього не робимо. Ми не маємо духовного стержня та правильного пріоритету в житті. Ми не маємо одкровень, бо мало знаємо про Бога та не шукаємо цього. Якщо ми не будемо вивчати Писання, наша молитва та життя будуть обмеженими.  

(Дан. 6:3-24) Людина високого духу – це людина, яка проходить випробування і залишається в них вірною. Даниїл виявився чистим перед Богом, бо вірував і довіряв Йому. Труднощі бувають дані для того, щоб з’ясувати, хто ми є. Цим визначається, чи є в нас довіра Богові. Коли щось іде не так, ми ремствуємо і думаємо, що Бог нам щось винен. Так Бог показує нам наше серце.

(1 Кор. 2:12) Сьогоднішні християни можуть розмінюватися на обставини світу, обходити якісь моменти, хитрувати, мовчати там, де треба говорити, і таке інше. Ми розмиваємо кордони, не стоїмо твердо в своїх християнських принципах. Проте наш обов'язок – вчитися бути людьми високого духу. Господь задумав так, що ми будемо повторювати свої помилки, доки не пройдемо їх. Він дав нам Духа, щоб ми могли бути людьми віри. Пророк Даниїл не був надлюдиною, він був таким самим чоловіком, як інші, але він прийняв рішення бути вірним. Нехай Господь поблагословить нас жити так само і стати церквою високого духу на славу Йому!

(проповідь Івана Ренчковського)