Де скарб ваш, там і серце ваше

(Матв. 6:19-24, 33) Є цінності Божі, небесні, і є цінності земні. Християни повинні жити так, щоб в їхньому житті не відбулася підміна цінностей, у якій так зацікавлений князь миру цього – сатана. Буває, люди каються, хрестяться, обіцяють Богу служити добрим сумлінням, приходять до церкви, служать, а потім приходять їм починають приходити думки, що можна і потрібно надолужити втрачене за часів минулого грішного життя. Так людина починає думати лише про земне, матеріальне. Треба розуміти, що ці думки не від Бога. Якщо людина думає лише про збагачення, то стає ідолопоклонником, її тіло починає служити не Богові, а самому собі, і це саме те, чого добивається лукавий. Ось 2 шляхи, через які починається поклоніння багатству: очі (коли дивишся на щось з непереборним бажанням) і вуха (коли підбурюєш себе через почуте: хто як заробив, кому вдалося збагатитися, де можна добре заробити). Джерело нашого ідолопоклонства  – наші похоті. Похоть – це бажання, які не можна в собі побороти. Один з перекладів слова «мамона» – шлунок, черево. Служити мамоні означає віддаватися земним насолодам, піклуватися про багатство. В цьому зацікавлений князь миру цього. Не можна служити одночасно Богові і мамоні. В церкві не повинен мінятися об’єкт поклоніння. Ми маємо контролювати, на що ідуть наші ресурси, чому ми віддаємо свій час, здоров’я, настрій, думки. Чому я приділяю найбільше часу – тому я і служу.

Що таке цінність? Це те, що ти любиш і чим дорожиш. Світ пропонує нам свої цінності, і ми хапаємося за них, не цінуючи цінностей Божих, в той час як справжня, головна цінність – це Царство Боже. Як часто ми недооцінюємо те, що нам може дати Бог! Наша плоть і земні бажання не є чимось значущим у Божих очах. Він пропонує нам свої цінності, здатні змінювати нас на краще і дати вічне життя:  

1. (Івана 14:6) Перша цінність – Сам Христос. Якби не Він, що б з нами було? Багатьох не було би взагалі, а ті, хто залишився, борсався б далі у гріхах… Де б ми були навіть зі своїм успішним життям? Без Бога не було б нічого. Пам’ятай, що зробив для нас Бог.

2. (1 Петра 2:2) Слово Боже. Полюбіть чисте словесне молоко. Слово корисне для навчання, викриття, наставляє на шлях, допомагає стояти твердо, виправляє, дисциплінує і освячує нас.

3. (1 Петра 1:6-7) Віра, яка цінніша золота. Якщо ти довіряєш Богові, чиниш по Слову, Він обов’язково проявиться в твоєму житті. Аврам ніс сина на жертовник, бо вірив Богові, Який дав йому цього сина наперекір усім фізичним законам. Аврам розумів, що раз Бог дав його, то попіклується про нього і далі. Він цілковито довірився Богові, зробив крок віри, і це зарахувалося йому в праведність.

4. (Івана 13:34-35) Любов. Її завжди не вистачає, бо ми керуємося не Божою, а власною любов’ю. Божа любов допомагає любити людей незважаючи на обставини.

5. (Пр. 24:11) Служіння. Бог бачить все. Він добре знає, кому ми служимо. Можна обдурити людину, пастора, служителя, але Бога не обманеш. Він довірив нам великий привілей - служіння людям, дав нам для проповіді Євангеліє, щоб ми своїми устами і життям славили і проповідували Його.  

Проаналізуйте своє життя та його цінності, і якщо потрібно, змініть пріоритети. На відміну від земних, небесні багатства неможливо вкрасти чи зруйнувати. Передусім шукайте Царства Божого, а все інше приложиться вам!

(проповідь Ігоря Яцишина)